Weer geweldsincident tegen lhtbti+ persoon

Stel je eens voor: het is zaterdagavond en je wilt lekker uitgaan in de stad. Opeens word je door iemand beledigd en zelfs met de dood bedreigd in de trein! Dat is zaterdagnacht een trans persoon overkomen in de trein naar Den Bosch. Een jonge man heeft de trans vrouw uitgescholden en bedreigd. Het treinpersoneel dat heeft ingegrepen, kreeg vervolgens eveneens dreigementen te horen. Vervolgens ging een andere reiziger zich ermee bemoeien die uiteindelijk samen met de andere man in handboeien naar het politiebureau is gebracht.

‘Wij zien helaas steeds vaker dat dit soort groepen gediscrimineerd wordt. Uiteraard tolereren wij dit gedrag niet en treden we daartegen op’, aldus de politie. Terwijl de tweede man uiteindelijk met een boete naar huis is gestuurd, zit de eerste man nog vast voor verder onderzoek.

Wat goed dat de politie er werk van maakt. Niet alleen omdat op deze manier crimineel gedrag wordt gestraft maar ook omdat duidelijk is dat wij als maatschappij geweld en discriminatie niet tolereren. Daarom is het belangrijk dat ook jij er werk van maakt als je het slachtoffer van discriminatie of geweld wordt.

Voor Omroep Brabant vertelt een vrijwilliger van COC Eindhoven en regio ook haar verhaal: ‘Ik ben zeker al 200 keer uitgescholden en bedreigd. Vooral in de fase waarin ik transitie zat. Nu is het gelukkig wat minder.’ De transitie van deze vrijwilliger is inmiddels een paar jaar geleden. Destijds kreeg ze zelfs doodsbedreigingen. ‘Als ik je nog eens in vrouwenkleren zie, maak ik je af’, werd haar eens uit een auto toegeroepen. Zoiets doet iets met jou, zeker in zo’n moeilijke fase in je leven. Wat knap dus dat zij haar verhaal bij Omroep Brabant durft te vertellen.

Melding maken of aangifte doen?

Als je melding maakt van zo’n geval dan wordt het geregistreerd, ook al gebeurt er verder niets met het incident. Maar op die manier zijn er cijfers over het aantal geweldsdelicten en hoe vaak mensen slachtoffer worden van discriminatie. Heel belangrijk dus!

Bij een aangifte begint het hele proces van strafvervolging. Dat betekent dat een heel onderzoek wordt opgestart waarbij bewijzen moeten worden gevonden dat inderdaad een crimineel feit heeft plaatsgevonden. Dit kan soms tot frustraties leiden want vaak is discriminatie of geweld niet te bewijzen omdat er bijvoorbeeld geen getuigen zijn.

Ben je niet slachtoffer maar getuige van geweld of discriminatie? Ook dan is het dus belangrijk dat je melding doet. Misschien kan jouw verklaring ervoor zorgen dat het nodige bewijs voor strafvervolging beschikbaar is.

Het is heel begrijpelijk dat je niet per se zin hebt om aangifte te doen, en dan ook nog bij een politieagent die je misschien misprijzend of afkeurend bekijkt. Daarom is er Roze in Blauw. De politiemensen van Roze in Blauw bieden je een luisterend oor, ze verwijzen je door, bemiddelen en ondersteunen je als je melding of aangifte wilt doen van lhbti+-gerelateerde incidenten. Dat kan bijvoorbeeld (ook anoniem) via de website https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen of telefonisch bij Roze in Blauw via 088-1691234.